en vanlig utbränd människa

Kommentera
Media har tagit upp det här med utmattning rätt mycket nu. Jag är med i en grupp på facebook där en tanke dök upp idag, eller om det var igår...
 
Det är ju jättebra att det pratas mer om det här med utmattning idag. De som lyfts fram och vågar prata och som media antar att folk kan lyssna lite på är kändisar. Eller iallafall personer som ÄR nån. Till exempel en chefredaktör eller en föredetta överbefälhavare.... Vilket är jättebra att de lyfter detta syndrom. Verkligen!
 
Vad vi efterlyser är den vanliga männsikan. Den som inte fått fallskärmar, kunnat välja att gå i pension eller ta ett halvårs "paus" och bo på landet eller i spanien eller vad det nu kan vara.
 
Verkligheten
 
Jag har själv klarat mig bra ekonomiskt. Jag har fått jättemycket hjälp och förståelse från min arbetsgivare. Jag är priviligerad som har ett skyddsnät inte lika bra som ovan nämnda men ett väldigt bra skyddsnät.
 
Men det finns de som inte har det så bra. De som är vanliga knegare. Först ska man förstå själv och förstå att man är sjuk. Sen hamnar man hos en läkare på vårdcentralen som kanske inte riktigt förtår heller det som man själv inte fattar. Prover tas och eftersom alla prover visar på bra värden är man frisk... typ.... och är man inte frisk så är man gnällig, svag, inbillar sig... och kanske skulle man kunna vara psykiskt sjuk? Här får du lite piller, ta de så blir du bättre....
 
Jag tänker på kvinnor (det är mest kvinnor som drabbas av utmattning) kvinnor som kanske tom är ensamstående, eller kvinns som lever i förhållande men med barn med särskilda behov. Dålig ekonomi, måste vända på varje krona... kanske t o m inte kan få fram mat på bordet varje dag... det finns faktiskt dessa familjer. De som verkligen påverkas hårt när man varit sjukskriven 180 dagar och ersättningen från försäkringskassan sjunker från 80% av lönen till 75% av lönen... att de då måste dra in på så mycket mer än vad som är skäligt.
 
Att behöva tampas och återhämta sig från denna jävla utmattning samtidigt som man kämpar med att överleva. Skaffa ett drägligt liv för sin familj. Försöka få ihop nån typ av aktivitet för barn å familj på semestern. 
 
Och sen vara så jävla tacksam. Så jävla tacksam att vi bor i ett land där man är fri. Inget krig att fly ifrån. Tacksam över att ändå ha pengar från försäkringskassa när man är sjuk. Skyddsnätet i sverige är rätt bra men många mår dåligt ändå... men ska vara tacksam... det kan vara värre...
 
Kämpa på!
 
Peace!
 
**Nästa inlägg kommer handla om ett tvprogram som tagit upp utmattning - Tilde & dr Mikael**